Chiar si zilele saptaminii nu sint la fel, din punct de vedere al capacitatii de munca. Luni este ziua cea mai putin productiva, apoi capacitatea de lucru creste in cursul saptaminii, ca sa descreasca la sfirsit. Tot asa, in cursul trimestrelor, puterea de concentrare scade la sfirsitul lor. Lipsa de igiena duce la producerea de dopuri de ceara in urechi, care impiedica auzul.
Daca se spala parul cu apa fierbinte, aceasta intra in ureche si umfla dopul de ceara si atunci auzul este cu totul oprit. El va fi scos doar de medicul specialist, operatie care este usoara si nedureroasa.Nu se va zgiria urechea si nu se vor introduce degetele in interiorul ei, spre a nu se infecta. La strand, sau unde copiii inoata, vor purta casca evitin-du-se posibilitatea de a intra apa in urechi.
Copilul va fi invatat sa stranute in batista, spre a nu imprastia microbii in jur. Nasul se va sufla intr-o batista sau intr-un servetel moale de hirtie, nu deodata, in perioada de capacitate a organismului, trebuie marit efortul de munca si in timpul scaderii capacitatii de munca (de zi sau de noapte, saptaminal sau trimestrial, ori semestrial), se va trece la odihna pentru recuperarea capacitatii de munca si de asimilare.
Trebuie sa se stie ca efortul prea mare la cei mici ii oboseste foarte mult, deoarece perfectionarea respiratiei si a functiei cardio-respiratorii nu este prea dezvoltata, ci creste o data cu virsta.Astfel, efortul fizic si intelectual excesiv, practicarea sporturilor peste posibilitatile fizice, duc la un dezechilibru intern cu modificari si in sistemul nervos.
Igiena va fi strict supravegheata (dusul, igiena gurii, spalatul urechilor cu apa si sapun, apoi stersul lor cu un coltisor de pinza subtire sau cu prosopul).
ci pe rind fiecare nara, imbracamintea nu va fi nici prea larga, nici prea strimta. incaltamintea, daca e strimta, impiedica circulatia singelui si produce bataturi. Daca este prea larga face rosaturi prin frecare.
Fetele nu trebuie sa poarte tocuri inalte inainte de a implini virsta de 18 ani, fiindca le modifica procesul de crestere. In privinta comportamentului parintilor fata de copii, acestia nu trebuie sa fie nici prea severi si nici prea exagerat de tandri, dar sa fie plini de atentie grija si caldura sufleteasca. In familiile cu frati si surori vitrege, nu se va face diferentiere de tandrete si tratament pentru a nu soca grav copiii.Copiii vor fi educati sa-si faca singuri patul, sa-si curate incaltamintea lor si a parintilor, sa-si scuture si sa-si perie hainele si sa faca mici cumparaturi (nu in timpul lectiilor, ci inainte de a le incepe, spre a nu fi intrerupti in perioada de efort intelectual).
Celor mici nu li se vor da multe sarcini si nici greutati de dus, peste puterile lor.Masa de lucru va fi intr-o camera curata, luminoasa si fara zgomot.
Lumina va fi de la stinga la dreapta ca sa nu faca umbre, nu li se va permite sa citeasca in pat, pentru a nu-si strica vederea si nici in timpul mesei. Este de dorit un bec opac, spre a servita o lumina’violenta care sa crispeze obrazul si pleoapele.Parintii nu trebuie sa fie prea exagerati obligind copilul, din mindria de a avea un copil „minune44, sa urmeze cursuri suplimentare exagerate si paralele, o data cu activitatea scolara (prea multe limbi straine, lectii de muzica, de balet, de pictura sau sculptura etc.) ci vor opta pentru acelea ce sint mai aproape de gustul si natura copilului.
Nimic nu trebuie sa fie fortat.Odihna va fi activa, adica joaca in aer liber si sportul. Se va evita surmenajul copiilor, alternindu-se studiul cu joaca; trebuie asigurate linistea si somnul regulat, respectindu-se locul fix de culcare. In timpul efectuarii lectiilor, zgomotele pot produce copiilor ameteli, vome, dureri de cap si scaderea capacitatii intelectuale.
Nevoia de odihna a copiilor este cu mult mai mare decit a adultilor. Pentru cei mici sint necesare 12 ore de somn, pentru scolarii mici 11—12 ore, pentru scolarii mari 10—11 ore iar pentru adolescenti 9 ore.
Alimentatia va fi rationala. Se vor consuma multe produse lactate, carne, oua, legume, fainoase, brinzeturi, dulciuri, fructe prospete si uscate, mult peste care contine fosfor si iod si vor fi in raport cu virsta, sexul si efortul depus, din punct de vedere cantitativ.
in afara de vitaminele ce se gasesc in zarzavaturi si fructe se va face si o cura de vitamine ca: vitamina A (pentru crestere), vitaminele B, Bj, B2, B6, B12 (pentru sistemul nervos), vitamina C (pentru crestere corporala si pentru marirea rezistentei la boli), vitamina D (pentru intarirea oaselor, dintilor si unghiilor).
Mesele se vor lua de 5 ori pe zi, impartite fara mari diferentieri intre ele, cea mai mare cantitate fiind la prinz.
in perioada examenelor si a marilor eforturi, in convalescenta, alimentatia va fi mai substantiala si mai bogata in vitamine.