Dintii, aceste albe margaritare, fac parte din podoabele fetei. Nu rareori am vazut femei tinere, dar care aveau o figura cu aspect im- batrinit din cauza lipsei partiale sau totale a dintilor. Deci, pe linga celelalte insusiri ale unei femei frumoase, este necesara o dentitie perfecta, ceea ce inseamna dinti frumosi si sanatosi. Din pacate, de multe ori se acorda atentia cuvenita igienei buco-dentare numai dupa ce a fost suportat supliciul durerilor cauzate de carii sau de alte boli ale dintilor.
Caria dentara este afectiunea cea mai raspindita. Ea inseamna distructia progresiva a smaltului si dentinei (tesuturile dure ale dintelui) si totodata un foarte viclean focar de infectie. Caria dentara duce, cu timpul, la pierderea dintilor in cazul in care nu se iau masuri din vreme. Din moment ce caria dentara nu se vindeca niciodata de la sine si din moment ce o data tot vom ajunge la medicul stomatolog, este cel mai bine s-o facem din pripa.
In prezent, cu toate progresele evidente ale civilizatiei moderne, frecventa cariei dentare cunoaste o crestere vertiginoasa (90—95%, pe plan mondial). A fost inclus de mult si continua sa ramina la loc de cinste, printre metodele complexe ale profilaxiei cariei dentare, clasica spalare a dintilor cu periuta si pasta de dinti, folosirea apelor de gura si, in general, o igiena buco-dentara riguroasa.
Pastele de dinti moderne contin extrase naturale din plante si uleiuri volatile cu actiune dezinfectanta. Ele au calitati calmante, antiinflamatorii, regenerativ-epiteli- zante, in compozita lor fiind incorporate azulena, extras de calendula, alantoina etc. Spalarea dintilor trebuie facuta dupa fiecare masa, deci cel putin de trei ori pe zi, pentru a se evita depozitarea de resturi alimentare intre dinti.
O pasta de dinti buna isi pierde din valoare insa, daca peria de dinti nu este si ea de calitate. Din bogata gama de periute de dinti existente in comert, cele mai corespunzatoare sint acelea cu perii asezati in smocuri rare, plasate pe doua sau cel mult trei rinduri, de o lungime variind intre 2,5 si 3 cm. Aceste periute permit un acces bun de-a lungul intregii arcade dentare, cu insinuarea eficienta a smocurilor in spatiile interdentare, pe suprafetele mai ascunse ale dintilor. in periajul dintilor, miscarile cu cel mai bun efect sint cele verticale, in lungul dintilor — de sus in jos la dintii superiori, de jos in sus la cei inferiori, deci dinspre gingie spre marginea libera a arcadei, asa incit perii sa intre usor in spatiile interdentare.
Intrucit flora microbiana din cavitatea bucala se obisnuieste repede cu dezinfectantul din paste de dinti, acesta pierzindu-si in parte eficacitatea cu timpul, este recomandabil sa utilizam, alternativ, doua feluri de pasta de dinti.
Pentru ingrijirea dintilor se pot folosi in locul pastelor de dinti sau alternativ cu ele prafurile de dinti.
In compozitia acestora intra unele pulberi care se folosesc si la prepararea pastelor de dinti. Prafurile de dinti se prezinta ca amestecuri de prafuri minerale, prafuri de sapun si compozitii de uleiuri aromatice albe sau colorate cu coloranti organici netoxici. Principalul component al prafului de dinti este carbonatul de calciu precipitat sau dinti alcalin (antiacid):
- Carbonat de calciu precipitat 30 g
- Carbonat de magneziu 10 g
- Caolin coloidal 10 g
- Zahar pudra vanilat 3 g
- carbonatul de magneziu.
Iata compozitia unui praf de in completarea periajului dintilor cu pasta sau praful de dinti, este indicat a se clati gura cu o apa de gura (tinind dintii strinsi si impingind cu putere apa prin spatiile interdentare). Apele de gura au un rol deosebit de important in ingrijirea cavitatii bucale si in disparitia mirosului neplacut al gurii. Ele sint solutii alcoolice, con- tinind substante antiseptice si aromatizate. Unele ape de dinti contin si anumite substante care pun in libertate oxigen.
Formula unei ape de gura este urmatoarea:
- Alcool 90° 50 g
- Apa 10 g
- Mentol g
- Salol 0,70 g
- Ulei de cuisoare 0,02 g
- Zaharina 0,02 g
Cand vrem sa clatim gura, adaugam, la un pahar cu apa obisnuit, 10 picaturi din aceasta apa de gura.
Daca tinem mult la sanatatea si frumusetea noastra, sa nu ne neglijam danturai Sa respectam normele de igiena a gurii si a dintilor, prin tratarea din timp a dintilor cariati, prin curatirea pietrei dentare, clatirea gurii dupa fiecare masa cu o apa de gura si periajul dintilor! Datorita ingrijirii zilnice, dantura isi pastreaza stralucirea si albul natural.
Sunt necesare un control medical al danturii, cel putin de doua ori pe an, si respectarea, cu cea mai mare strictete, a tratamentului stomatologic. Lipsa dintilor inseamna retragerea buzelor, scufundarea si scofilcirea obrajilor, intr-un cuvint schimbarea fizionomiei printr-o imbatrinire precoce.
Igiena gurii si ingrijirea dintilor, pe linga scopul mentinerii sanatatii, fac parte si din gama ingrijirilor in scopuri estetice, pentru pastrarea tineretii si frumusetii. O dantura frumoasa este un atribut al frumusetii.