E420 este un aditiv de culoare alba, cu gust dulce folosit de industria alimentara ca stabilizator, indulcitor hipocaloric, sau agent de volum. In cantitati foarte mici se gaseste si in fructele de par si cires. Sorbitolul este absorbit de catre organism mult mai lent decat glucoza si fructoza. FAO/OMS recomanda utilizarea sa ca indulcitor pentru produsele dietetice la diabetici. Normele sanitare din tara noastra permit utilizarea sorbitolului ca indulcitor la
aditivi alimentari/E-urile
E223 – Metabisulfit de sodiu
Metabisulfit de sodiu – aditiv alimentar sintetic care se foloseste ca si conservant (substanta folosita cu scopul de a impiedica alterarea unor produse alimentare sau de alta natura), antioxidant (substanta care impiedica reactia elementelor componente ale produselor), dezinfectant (substanta care curata, distruge germenii purtatori de diferite boli) sau agent de albire (tratarea substantelor cu agenti oxidanti pentru a le face mai mai albe). Acesta este folosit in producerea bauturilor alcoolice,
E132 (indigotina, indigo carmin sau FD&C blue no 2)
E132 este un colorant indigoid de culoare albastra, obtinut artificial din sulfonat de indigotina, solubil in apa si putin solubil in alcool. Legislatia sanitara din tara noastra admite utilizarea ei in biscuiti, carne (sunca, salam), lichior, rahat (20 mg/Kg) inghetata (50 mg/Kg), prajituri, produse de patiserie (10 mg/Kg). Ca si efecte adverse pe care le poate produce organismului se numara greata, voma, hipertensiune arteriala, reactii alergice, urticarie si chiar cancer.
E127 (eritrozina sau FD&C Red no 3)
E127 este un colorant alimentar sintetic de culoare rosie ce contine iod, solubil in apa si alcool, insolubil in solventi organici. Aditivul alimentar E 127, este unul dintre cei mai periculosi coloranti folositi in prezent de industria alimentara, fiind interzis cu desavarsire in Statele Unite ale Americii (din 1990, cand s-a demonstrat ca este vinovat pentru aparitia cancerului de tiroida) si Norvegia in industria alimentara, pentru a se evita orice
E450i – Difosfatul de sodiu
Difosfatul de sodiu – aditiv alimentar artificial utilizat de industria alimentara pentru a creste capacitatea de a retine apa, cu actiune emulsifianta, reduce pierderea de suc celular la decongelarea carnurilor si a fileului de peste, are capacitate dispersanta si antiaglomeranta. Folosit in realizarea produselor fine de panificatie, sosuri, deserturi, biscuiti si pesmeti. Efectele adverse asupra organismului printre cele mai grave se enumera faptul ca poate duce la impiedicarea asimilarii si
E102 – Tartrazina
Tartrazina – este un colorant sintetic de culoare galbena, hidrosolubil, folosit in alimentatie ca si conservant. Face parte din categoria ,,E-urilor periculoase’’, fiind interzis in tari ca Norvegia, Austria si Finlanda. E102 poate induce simptome de intoleranta in cazul persoanelor alergice la salicilati (aspirina, fructe de padure, fructe). De asemenea, in cazul copiilor poate provoca sindromul de hiperactivitate (ADHD), astm, rinita sau urticarie. Legislatia sanitara din tara noastra, admite utilizarea
E450 – Pirofosfat acid de sodiu
Pirofosfat acid de sodiu – aditiv sintetic cu rol de stabilizator (substanta care se adauga pentru a-i mari stabilitatea sau pentru a o stabiliza), emulgator (substanta chimica folosita la obtinerea unui amestec format din doua lichide insolubile unul in celalalt), care produce afanarea chiar din timpul formarii aluatului, utilizat in produsele fara sodiu. Se utilizeaza cu precadere in realizarea produselor de panificatie, sosurilor, biscuitilor si deserturilor. Este nociv organismului deoarece
E123 (amarantul sau FD&C, RED No2, Food Red, Azorubina, Acid Red)
Este un aditiv alimentar sintetic de culoare rosie, solubil in apa. Folosit pentru colorarea alimentelor inca din anul 1908, amarantul este cel mai controversat colorant din lume. In anul 1970 rusii au evidentiat ca amarantul este cancerigen si embriotoxic, studii confirmate ulterior si de americani. Ca urmare FDA (Food and Drug Administration) a retras amarantul din consum in 1976, astfel este interzis in SUA, Norvegia, Austria, Rusia, iar in Australia,
472b – Esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi
Esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi (472b) – aditiv alimentar, produs din glicerol (glicerina), acizi grasi naturali (in principal de origine vegetala, dar pot fi folosite si grasimi de origine animala) si alti acizi organici (acetic, lactic, tartric, citric). E472b este folosit de obicei ca si emulsificator, stabilizatori sau ca agent de tratare a fainii cu precadere in prajituri si deserturi. Ca si efecte secundare (cu toate
E422 – Glicerina
Glicerina sau glicerolul – aditiv alimentar sintetic, folosit in special ca si indulcitor, dar si ca agent de incarcare, conservant sau umectant (substanta ce pastreaza starea de hidratare a alimentelor). Este produs din propan sau prin fermentarea zaharurilor de catre bacterii. Conform studiilor, E422 este si antioxidant, astfel el neutralizand radicalii liberi, oprind atacul radiatiei ultraviolete si radioactive asupra ADN-ului. Se foloseste in special in realizarea produselor de cofetarie si