+123 456 4444

E420 – Sorbitolul

E420 este un aditiv de culoare alba, cu gust dulce folosit de industria alimentara ca stabilizator, indulcitor hipocaloric, sau agent de volum. In cantitati foarte mici se gaseste si in fructele de par si cires. Sorbitolul este absorbit de catre organism mult mai lent decat glucoza si fructoza. FAO/OMS recomanda utilizarea sa ca indulcitor pentru […]

E223 – Metabisulfit de sodiu

Metabisulfit de sodiu – aditiv alimentar sintetic care se foloseste ca si conservant (substanta folosita cu scopul de a impiedica alterarea unor produse alimentare sau de alta natura), antioxidant (substanta care impiedica reactia elementelor componente ale produselor), dezinfectant (substanta care curata, distruge germenii purtatori de diferite boli) sau agent de albire (tratarea substantelor cu agenti […]

E132 (indigotina, indigo carmin sau FD&C blue no 2)

E132 este un colorant indigoid de culoare albastra, obtinut artificial din sulfonat de indigotina, solubil in apa si putin solubil in alcool. Legislatia sanitara din tara noastra admite utilizarea ei in biscuiti, carne (sunca, salam), lichior, rahat (20 mg/Kg) inghetata (50 mg/Kg), prajituri, produse de patiserie (10 mg/Kg). Ca si efecte adverse pe care le […]

E127 (eritrozina sau FD&C Red no 3)

E127 este un colorant alimentar sintetic de culoare rosie ce contine iod, solubil in apa si alcool, insolubil in solventi organici. Aditivul alimentar E 127, este unul dintre cei mai periculosi coloranti folositi in prezent de industria alimentara, fiind interzis cu desavarsire in Statele Unite ale Americii (din 1990, cand s-a demonstrat ca este vinovat […]

E450i – Difosfatul de sodiu

Difosfatul de sodiu – aditiv alimentar artificial utilizat de industria alimentara pentru a creste capacitatea de a retine apa, cu actiune emulsifianta, reduce pierderea de suc celular la decongelarea carnurilor si a fileului de peste, are capacitate dispersanta si antiaglomeranta. Folosit in realizarea produselor fine de panificatie, sosuri, deserturi, biscuiti si pesmeti. Efectele adverse asupra […]

E102 – Tartrazina

Tartrazina – este un colorant sintetic de culoare galbena, hidrosolubil, folosit in alimentatie ca si conservant. Face parte din categoria ,,E-urilor periculoase’’, fiind interzis in tari ca Norvegia, Austria si Finlanda. E102 poate induce simptome de intoleranta in cazul persoanelor alergice la salicilati (aspirina, fructe de padure, fructe). De asemenea, in cazul copiilor poate provoca […]

E450 – Pirofosfat acid de sodiu

Pirofosfat acid de sodiu – aditiv sintetic cu rol de stabilizator (substanta care se adauga pentru a-i mari stabilitatea sau pentru a o stabiliza), emulgator (substanta chimica folosita la obtinerea unui amestec format din doua lichide insolubile unul in celalalt), care produce afanarea chiar din timpul formarii aluatului, utilizat in produsele fara sodiu. Se utilizeaza […]

E123 (amarantul sau FD&C, RED No2, Food Red, Azorubina, Acid Red)

Este un aditiv alimentar sintetic de culoare rosie, solubil in apa. Folosit pentru colorarea alimentelor inca din anul 1908, amarantul este cel mai controversat colorant din lume. In anul 1970 rusii au evidentiat ca amarantul este cancerigen si embriotoxic, studii confirmate ulterior si de americani. Ca urmare FDA (Food and Drug Administration) a retras amarantul […]

472b – Esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi

Esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi (472b) – aditiv alimentar, produs din glicerol (glicerina), acizi grasi naturali (in principal de origine vegetala, dar pot fi folosite si grasimi de origine animala) si alti acizi organici (acetic, lactic, tartric, citric). E472b este folosit de obicei ca si emulsificator, stabilizatori sau ca agent de […]

E422 – Glicerina

Glicerina  sau glicerolul – aditiv alimentar sintetic, folosit in special ca si indulcitor, dar si ca agent de incarcare, conservant sau umectant (substanta ce pastreaza starea de hidratare a alimentelor). Este produs din propan sau prin fermentarea zaharurilor de catre bacterii. Conform studiilor, E422 este si antioxidant, astfel el neutralizand radicalii liberi, oprind atacul radiatiei […]