Izvor de materii prime cosmetice in frigider/in casa
Ouale
Se folosesc pe scara larga in ingrijirile cosmetice, da- rita bogatiei lor in vitaminele A, D, B2, B6, E, a continutului in minerale (fosfor, fier, calciu), precum si dato- *.:a lecitinei. Ouale se incorporeaza in numeroase masti -metioe, calitatile lor fiind recunoscute de cei mai rentati specialisti, care le indica pentru toate tipurile de ten.
Cerealele
Continand mari cantitati de amidon si vitamine din grupul B (B1; B2, B6, PP), unele derivate din cereale sint folosite din ce in ce mai mult in ingrijirile cosmetice. Ta- ritele de grau, taritele de orz, faina de secara, faina de o- rez, zeamilul (amidon special de porumb), malaiul, sint prezente azi mai mult ca oricand in retetele mastilor cosmetice pentru toate tipurile de ten.
Produsele apicole
in cosmetica moderna produsele apicole sint foarte mult apreciate, datorita multiplelor utilizari in marile’ laboratoare ale industriei produselor cosmetice, cit si direct in tratamentele si ingrijirile cosmetice, fiind incorporate in creme, lotiuni, masti etc.
Mierea, de exemplu, contine zaharuri (fructoza si glu- coza), substante proteice, grasimi, vitamine (A, grupul B C, E, H, K), hormoni, fermenti, saruri minerale (de calciu, magneziu, sulf, fosfor, fier, potasiu). incorporata in diverse preparate cosmetice mierea contribuie la supletea si catifelarea tenurilor uscate, ofilite, devitalizate sau obosite, preintampina formarea ridurilor, fiind indicata pentru toate tenurile.
Laptisorul de matca prezinta de asemenea un mare a- vantaj an cosmetica, deoarece intr-un volum foarte mic se afla unul dintre cele mai puternice concentrate biologice, du uriase valoni nutritive. Laptisorul de matca este un produs glandular-salivar secretat de cele mar tinere albine. Contine substante proteice, glucide, lipide, substante minerale, vitaminele A, Bn B2, enzime, hormoni, precum si alte subtsante biologice active, care influenteaza ca biocatalizatori procesele intime din celule, asigurind mentinerea unui perfect echilibru biologic al pielii. Tenul vlaguit si ridat se revitalizeaza iar tenul care incepe sa imbatraneasca este ajutat sa-si regenereze tesuturile, laptisorul de matca fiind socotit pentru epiderma ca un element al tineretii, oare poate fi incorporat ca ingredient de baza in creme, emulsii, lotiuni si masti. Se gaseste in- fiolat in fiole continind 0,10 g laptisor de matca liofilizat si este partial solubil in apa.
In ceara de albine au fost identificati; peste 15 compusi chimici : hidrocarburi saturate 12—15% ; acizi liberi 13—15% ; esteri complecsi de alcooli primari si acizi grasi intr-o proportie de 70—75°/0. in afara de acesti compusi ceara contine coloranti si arome. Continutul bogat in acizi grasi ii confera mari calitati emoliente hranitoare si revitalizante. De aceea este folosita mult in diverse preparate cosmetice.
Citricele
O valoare importanta o au si fructele citrice, lamiia, portocala si grepfrutul in ingrijirile cosmetice (tabelul 4). Fructele citrice au pentru piele proprietati hranitoare, simulatoare, revitalizante. tonifiante.
Zeama de lamiie, socotita cel mai pur dintre astrin- rente, este prezenta in zeci de retete indicate pentru mate tipurile de ten, in special pentru tenul gras. Ea tonifica, albeste, este antiseptica si in plus da o luminozitate naturala epidermei. in cazul tenurilor atone, lipsite
– suplete se prescrie in general zeama de portocala sau e grepfrut.
Fructele
Atit sucul cit si pulpa fructelor proaspete, contin fito- hormoni, vitamine si saruri minerale, materii prime cosmetice naturale, pentru tonificarea, hidratarea si improspatarea tenului. Capsunile si fragii tonifica si albesc epiderma. in cazul tenului cu tendinta la acnee, caisele, prunele sau piersicile, daca se rup in doua si se inlatura simburele, pot fi strivite si frecate direct pe fata dupa.cc in prealabil a fost curatita. Piersicile, datorita calitatii./ lor hidratante si tonifiante, pot fi aplicate si in cazul tenurilor ofilite si sensibile. Pentru a hidrata si invior;-. tenul, se freaca fata cu miez de pepene rosu, iar pentru hranire si catifelare cu o felie de pepene galben turches- tan. Efecte hidratante, calmante si hranitoare au pentru tenurile uscate sau ofilite si strugurii, prin continutul lor bogat in fosfor, magneziu si calciu.
Legumele
Datorita continutului sau in vitamina A (in stare naturala) sucul de morcovi este indicat pentru tenurile lipsite de prospetime, obosite si palide. De asemenea morcovul dat printr-o razatoare fina poate fi aplicat pe fata sub forma de masca in scopul revitalizarii si improspatarii tenului. Atit in pulpa cit si in sucul rosiilor bine coapte, se gasesc vitaminele A, C si E. Jumatati de rosie, strivite si frecate pe obraz, constituie un mijloc de curatire a tenului, avind si o usoara actiune astringenta pentru inchiderea porilor. Un bun remediu pentru obrazul iritat sau ars de soare, il prezinta foile de salata verde intreg: tinute 5—6 minute in lapte cald, apoi aplicate si mentinute 10 minute pe fata. Datorita continutului bogat in vitamina C si diverse substante emoliente, sucul de castraveti este folosit in cosmetica la prepararea cremelor lotiunilor, precum si in lotionari ca atare in ingrijirile cosmetice, imprimand tenului prospetime si stralucire, dc- congestionindu-1, rehidratindu-1 si hranindu-1.
Laptele si produsele lactate
Prin compozitia sa laptele are proprietati emoliente, tonifiante, hidratante si anticongestive. Laptele de vaca de exemplu contine in medie 87,5% apa si 12,5% substanta uscata din care 4,5% lactoza, 3,8% grasime, 3,2% substante proteice si 1% saruri minerale. El este deosebit de bogat in vitamina A, gata formata (axeroftol) si in vitamina B2 (lactoflavina). Laptele crud se recomanda pentru spalarea fetei in cazul tenurilor iritate si congestionate. Caimacul laptelui fiert aplicat pe fata, mentinut pina la uscare si spalat apoi cu lapte caldut, hraneste si improspateaza obrazul in cazul tenurilor uscate, deshidratate si cu tendinta de riduri timpurii. Aburul de lapte (baia de abur a fetei cu lapte in loc de infuzie), regenereaza, invioreaza si catifeleaza tenurile deshidratate, obosite si imba- trinite timpuriu. Sniintina este o minunata emulsie de grasime in apa, deci prin excelenta preparat cosmetic natural, cu actiune emolienta si revitalizanta, care prin reactia acida ‘mareste si aciditatea epidermei. Este folosita mult in- ingrijirile cosmetice la prepararea mastilor. in cosmetica moderna, o larga intrebuintare si-a gasit laptele praf care pastreaza nemodificate proprietatile laptelui proaspat. in amestecuri cu diverse ingrediente lichide este folosit la prepararea multor masti hranitoare si emoliente. Produsele acido-lactice cum sint : laptele acru, iaurtul, brinza de vaci, curata tenul, il albesc, maresc aciditatea, atenueaza ridurile si il revitalizeaza.