FACTORI CARE INFLUENTEAZĂ SANATATEA PIELII
In afara de diversele boli care se repercuteaza si asupra pielii, sanatatea ei poate fi zdruncinata si din cauza anumitor factori externi a caror influenta daunatoare poate surveni mai devreme sau mai tirziu. Conditiile de trai, apartamentele fara aer, soare, cu temperatura ridicata sau cu aerul foarte uscat, din cauza caloriferului, influenteaza asupra functiei glandelor pielii, ducind in special la uscarea tenului.
De aceea se impune aerisirea perfecta a locuintei, practicarea sportului sau plimbarilor pe jos, zilnic, timp de 30 de minute, hidroterapic si aplicarea de creme care sa compenseze lipsa grasimii naturale.
Regimul alimentar are o influenta deosebita asupra tenului.
Daca fata prezinta tendinta spre acnee sau este congestionata se impune suprimarea din alimentatie a mezelurilor, brinzeturilor fermentate, conservelor, sosuri- rilor, bauturilor alcoolice, muraturilor, vinatului si in general suprimarea alimentelor greu digerabile care fermenteaza usor. In cazul tenului uscat, alimentatia va fi bogata in grasimi si hidrocarbonate, deoarece mareste secretia glandelor sebacee. In general este bine ca regimul alimentar sa fie cat mai variat si in functie de sex, vir- sta, modul de munca etc.
- Hainele strimte, corsetele creeaza tulburari circulatorii care produc congestia obrazului, favorizind aparitia cuperozei.
- Obrazul trebuie protejat impotriva variatiilor de temperatura, care influenteaza nefavorabil in special tenul uscat lipsit de stratul protector de grasime naturala.
- Expunerea excesiva la soare duce la deshidratarea, asprirea si vestejirea pielii, in cazul neprotejarii ei cu creme antisolarc, care sa formeze un ecran impotriva razelor calorice.
- Abuzul de medicamente sau folosirea lor fara prescrierea medicului este de asemenea daunatoare. In special, hipnoticele se pare ca au o actiune nefavorabila asupra tesutului elastic din piele.
- Odihna insuficienta influenteaza de asemenea in mod nefavorabil asupra aspectului obrazului. De aceea vom respecta orele de somn, fiind indicat ca o data pe sap- tamina sa ne odihnim chiar 9—10 ore.
- O ingrijire nerationala, abuzul de sapun, de lotiuni degresante, de lotiuni alcoolice concentrate, de apa prea fierbinte sau prea rece, de glicerina nediluata, de vaselina, fardul in exces, masajul nereglementar constituie factori care dauneaza sanatatii pielii. Sapunul curata si degreseaza pielea, indepartind de pe ea sebumul, impuritatile, praful, transpiratia, pentru care motiv este indicat in cazul tenului gras. Abuzul de sapun este insa contraindicat, deoarece inmoaie prea tare stratul cornos al pielii si lasa urme de alcalii care imprima pielii o reactie alcalina, spre deosebire de reactia normala care este acida. Pentru acest motiv, persoanele care obisnuiesc sa foloseasca sapunul vor lotiona obrazul dupa fiecare spalare cu putina apa acidulata.
In cazul tenului uscat, din cauza gradului de uscaciune a pielii, folosirea sapunului nu este recomandata. La fel, lotiunile degresante, lotiunile alcoolice, a caror concentratie in alcool depaseste 50%, glicerina concentrata vor fi evitate cu desavirsire in cazul tenului uscat, iar in cazul tenului gras, primele doua se vor folosi numai cu avizul medicului. Glicerina concentrata nu va fi de asemenea aplicata nici pe o piele grasa, deoarece fiind higroscopica deshidrateaza, irita si chiar pigmenteaza pielea. Obiceiul de a folosi la spalatul zilnic apa fierbinte pe motiv ca degreseaza bine nu este recomandabil, deoarece moleseste tesuturile si dilata porii, iar pielea devine flasca. intrebuintata zilnic, apa fierbinte duce si la vasodilatatie, ceea ce are ca urmare o staza sanguina urmata de roseata nasului si a obrajilor. Apa rece provoaca o vasoconstrictie trecatoare, care duaneaza hranirii pielii. De aceea vom folosi apa la temperatura camerei, iar din cind in cind vom spala obrazul, alternativ, cu apa calda si apa rece, procedeu care actioneaza favorabil asupra circulatiei singelui, asi- gurind o hranite mai buna a pielii.
- Se va evita folosirea vaselinei pure care nu este resorbita de piele, dar, in schimb, poate favoriza aparitia pigmentatiei.
- Masajul efectuat de persoane care nu poseda cunostinte speciale este foarte daunator.
- Folosirea fardului in exces, in special pe un ten uscat, duce la periclitarea sanatatii pielii. De aceea vom evita aplicarea fardurilor pe o fata neunsa cu creme grase si in mod obligatoriu vom curata obrazul inainte de culcare.
In concluzie se impune o igiena riguroasa si adecvata fiecarui ten in parte, evitindu-se mijloacele sau preparatele amintite mai sus care contribuit’ la periclitarea sanatatii pielii.