Oamenii de stiinta ne sfatuiesc:
- — sa inlocuim din alimentatie ceea ce poate incarca organismul cu toxine;
- — sa eliminam alcoolul care distruge vitaminele atit de pretioase sanatatii epidermei;
- — sa ne odihnim si sa nu pierdem noptile. Oboseala exagerata distruge echilibrul functiilor nervoase si organice;
- — sa evitam prinzurile copioase, cuprinzand grasimi, preparatele cu sosuri si dulciurile concentrate;
- — sa facem o cura cu vitamina E; se gaseste in salata verde, soia, nuci, legume verzi, oua, lapte;
- — sa nu lipsim organismul de apa. Sa bem zilnic cea 1 — 2 litri;
- — sa ne demachiem fata, chiar daca in ziua respectiva nu ne-am fardat.
Sa nu uitam ca:
- — vitamina E dezintoxica epiderma, ii da elasticitate si stralucire;
- — apa dezintoxica, combate uscaciunea pielii si rehidrateaza, stopind. procesul de imbatrinire a pielii;
- — curatirea pielii apara pielea si tenul de infectii.
E bine sa oprim complet transpiratia?
Daca ar fi posibil, desigur ca nu putine persoane ar dori acest lucru. Și totusi transpiratia curata pielea in profunzime, ii mentine un anumit grad de umiditate, ceea ce este foarte eficace contra ridurilor si uscarii pielii, apara pielea impotriva agresiunii razelor solare, inlatura celulele moarte ca la un peeling sau poate chiar mai bine.
Prin transpiratie se elimina toxinele si impuritatile pielii; ajuta la scaderea greutatii deoarece prin transpiratie se consuma calorii.
Deci, ca sa transpiri e un lucru sanatos, dar trebuie luate masurile preventive igieno-cosmctice, astfel:
- — lichidul eliminat prin transpiratie sa fie inlocuit prin bauturi adecvate;
- — transpiratia de pe obraz, in special de pe barbie, si din jurul ochilor sa fie stearsa cu material absorbant;
- — sa folosim deodorante ca sa preintimpinam transpiratia la subsuori, dar sa le folosim inainte de a transpira si dupa ce am spalat regiunea respectiva.
Intr-un cuvant sa mentinem o buna igiena corporala.
- In anotimpul verii transpiratia la talpi si palme se accentueaza mult la unele persoane. Acestora li se recomanda sa bea de 2—3 ori pe zi cite un pahar cu apa in care sa fie adaugate 20 picaturi de tinctura beladona, care actioneaza pozitiv asupra sistemului nervos.Se recomanda, de asemenea, spalatul foarte des al mainilor si picioarelor, urmate de pudrare cu talc sau o pudra pe baza de tanin.Senzatia de picioare „greoaie” pe care unii oameni o resimt uneori fara motiv, poate fi combatuta prin citeva exercitii de asezare si ridicare din pozitia „pe vine”. Prin acest exercitiu se activeaza circulatia, picioarele devin mai usoare si dispare senzatia de greutate.
- Aparitia unei descuamari a pielii capului se poate datora unei insufb ciente secretii de sebum sau excesului de produse sicative (fixative sau sarm ponuri necorespunzatoare).Parul se poate deteriora din cauza unor permanente repetate prea des, decclorari, vopsiri, samponari contraindicate, caldprii prea mari de ia casca, bigudiuri prea strinse, a efectului conjugat al apei de mare si soare.
- Pentru obtinerea mior reflexe aurii pe un par saten se poate folosi o infuzie concentrata de ceai de flori de tei la care adaugam zeama unei lamii. Parului blond i se poate da o nuanta deschisa clatindu-l cu o infuzie concentrata de musetel.Persoanele cu parul de culoare inchisa isi pot limpezi parul cu un decoct (un pumn de frunze de hrisca si unul de hamei; se fierb 20 de minute intr-un litru de apa, apoi se strecoara dupa racire).Parul blond poate fi ingrijit cu urmatoarea lotiune: musetel si rosmarin cite 2 lingurite; se macereaza in 100 ml alcool de 50° timp de 2 saptamini, agi- tind zilnic, apoi se strecoara. Seara, inainte de culcare, se frictioneaza pielea capului de cca 2 ori pe saptamina.