Mentinerea sanatatii copiilor nu poate fi conceputa fara o riguroasa igiena a pielii. Regulile de igiena care mentin curatenia pielii trebuie insusite de catre copii de la o virsta frageda. in felul acesta respectarea acestor reguli se va transforma treptat in obisnuinta.
Copilul trebuie deprins astfel de mic sa-si spele fata, mainile, gitul, picioarele, intii cu ajutorul celor mari, apoi singur. Trebuie sa invatam copiii sa se spele pe miini inainte de a se aseza la masa, dupa jocul cu animalele si ori de cite ori se murdareste.
Unghiile
Unghiile vor fi taiate scurt si curatate bine. Copiii care au obiceiul a-si roade unghiile sau de a-si suge degetele, vor fi dezvatati de aceste obiceiuri nesanatoase si inestetice, aplicind sub unghii o solutie amara. Unghiile care se rup cu usurinta sau care prezinta diferite anomalii denota unele deficiente in organism, fapt care impune consultarea medicului.
Din cauza jocului, a alergarii, copiii transpira mult. De aceea baia de seara este indispensabila. Pentru ca sapunul folosit la spalat sa nu dauneze pielii copiilor — industria cosmetica a realizat citeva sortimente de sapun, cu alcalinitate redusa. Daca pielea se descuameaza, se va sterge cu ulei vegetal usor incalzit.
O grija deosebita se va acorda ingrijirii picioarelor, mai ales in sezonul cald, pentru a preveni o transpiratie abundenta care poate duce la eroziuni. In afara de baia obligatorie, dimineata si scara, picioarele vor fi pudrate cu talc, iar ciorapii vor fi schimbati zilnic.
Varsta pubertatii se caracterizeaza printr-o marire brusca a activitatii glandelor cu secretie interna, ceea ce duce la aparitia punctelor negre si a cosurilor. Orice procedeu contraindicat poate agrava situatia lasind urme inestetice pe toata viata. Acneea nu trebuie considerata ca ceva banal — care trece de la sine — ci se impune consultarea medicului de specialitate.
Igiena parului.
Parul copiilor se murdareste cu usurinta, ceea ce implica spalatul mai des (circa o data pe saptamina la fetite si mai des la baieti). Spalatul se va face cu un sapun de calitate superioara sau cu samponuri speciale. Spalarea cu galbenusuri de ou este, de asemenea, indicata. Periatul si pieptanatul parului vor fi facute cu regularitate mai ales seara, cu delicatete pentru a nu leza pielea si firul de par. ingrasarea parului care survine, de asemenea in perioada pubertatii si poate constitui una dintre cauzele cheliei de mai tirziu, trebuie tratata. Este bine sa reamintim ca orice neglijenta in aceasta privinta poate avea consecinte neplacute.
ingrijirea dintilor.
Copiii trebuie obisnuiti de la virsta de 2 ani sa-si ingrijeasca dintii, la inceput printr-o simpla clatire a gurii, apoi prin folosirea periutei de dinti. Se va obisnui copilul sa-si spele dintii dimineata si seara inainte de culcare pentru a indeparta resturile de alimente ramase intre dinti. Ca sa evitam stricarea dintilor nu vom permite copiilor sa sparga intre dinti nuci sau simburi de fructe, sa consume alimente prea fierbinti sau prea reci, sa manince dulciuri inainte de culcare etc. Periodic, la 6 luni sau cel mult la 1 an, copilul va fi aratat medicului stomatolog. Numai o ingrijire riguroasa creeaza conditiile pentru a pastra dintii sanatosi.