Tartrazina – este un colorant sintetic de culoare galbena, hidrosolubil, folosit in alimentatie ca si conservant. Face parte din categoria ,,E-urilor periculoase’’, fiind interzis in tari ca Norvegia, Austria si Finlanda. E102 poate induce simptome de intoleranta in cazul persoanelor alergice la salicilati (aspirina, fructe de padure, fructe). De asemenea, in cazul copiilor poate provoca sindromul de hiperactivitate (ADHD), astm, rinita sau urticarie.
Legislatia sanitara din tara noastra, admite utilizarea sa in mustar, supe instant, gem, cereale, sosuri, condimente (curry praf), bauturi nealcoolice (limonada – 10 mg/Kg), rahat (30 mg/Kg), inghetata, bauturi alcoolice industriale (40 mg/Kg), icre de peste, peste afumat, prajituri, produse de patiserie, produse de panificatie (biscuiti), specialitati de ciocolata, umpluturi pentru produse zaharoase, drajeuri, bomboane (70 mg/Kg), fructe si legume confiate, branza topita aromata, snacks-uri.
Efectele adverse asupra organismului printre cele mai grave se enumera faptul ca poate duce la aparitia cancerului, determina deficiente in vitamina B6, zinc si chiar mutatii cromozomiale.