Este un aditiv alimentar sintetic de culoare rosie, solubil in apa. Folosit pentru colorarea alimentelor inca din anul 1908, amarantul este cel mai controversat colorant din lume. In anul 1970 rusii au evidentiat ca amarantul este cancerigen si embriotoxic, studii confirmate ulterior si de americani. Ca urmare FDA (Food and Drug Administration) a retras amarantul din consum in 1976, astfel este interzis in SUA, Norvegia, Austria, Rusia, iar in Australia, Franta si Italia este permis doar pentru colorarea caviarului.
Legislatia tarii noastre conform Ordinului 975 din 16 dec. 1998 a interzis utilizarea amarantului. Cu toate astea el se poare regasi in vinuri aperitive, bauturi spirtoase, sosuri instant, icre, conserve cu fructe de mare, supa instant, gem, jeleuri, inghetata.
Ca si efecte secundare care pandesc organismul in urma consumarii e-ului “periculos” se numara: hiperactivitate, astm, eczeme, deficienta de concentrare, sindrom ADHD, alergii, moarte fetala, cancerul.