E127 este un colorant alimentar sintetic de culoare rosie ce contine iod, solubil in apa si alcool, insolubil in solventi organici. Aditivul alimentar E 127, este unul dintre cei mai periculosi coloranti folositi in prezent de industria alimentara, fiind interzis cu desavarsire in Statele Unite ale Americii (din 1990, cand s-a demonstrat ca este vinovat pentru aparitia cancerului de tiroida) si Norvegia in industria alimentara, pentru a se evita orice probleme de sanatate ale consumatorilor.
Legislatia sanitara din tara noastra admite folosirea sa in compoturi, cirese confiate, bauturi nealcoolice (limonada): 10 mg/Kg, bauturi alcoolice industriale: 20 mg/Kg, inghetata, specialitati de ciocolata, umpluturi, drajeuri, bomboane, alte produse zaharoase: 30 mg/Kg, prajituri, produse de patiserie: 50 mg/Kg.
Efectele adverse asupra organismului printre cele mai grave se enumera faptul ca poate duce la aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare la copii (ADHD). Mai mult, unii cercetatori au facut legatura intre aditivul alimentar E 127 si aparitia diferitelor tipuri de cancer, mutatii genetice, alergii.
Substanta chimica, eritrozina, se foloseste nu numai industria alimentara, fiind utilizata si in stomatologie, pentru a pune in evidenta diverse defecte ale dentitiei.