Esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi (472b) – aditiv alimentar, produs din glicerol (glicerina), acizi grasi naturali (in principal de origine vegetala, dar pot fi folosite si grasimi de origine animala) si alti acizi organici (acetic, lactic, tartric, citric). E472b este folosit de obicei ca si emulsificator, stabilizatori sau ca agent de tratare a fainii cu precadere in prajituri si deserturi. Ca si efecte secundare (cu toate
aditivi alimentari/E-urile
E422 – Glicerina
Glicerina sau glicerolul – aditiv alimentar sintetic, folosit in special ca si indulcitor, dar si ca agent de incarcare, conservant sau umectant (substanta ce pastreaza starea de hidratare a alimentelor). Este produs din propan sau prin fermentarea zaharurilor de catre bacterii. Conform studiilor, E422 este si antioxidant, astfel el neutralizand radicalii liberi, oprind atacul radiatiei ultraviolete si radioactive asupra ADN-ului. Se foloseste in special in realizarea produselor de cofetarie si
E322 – Lecitina
Lecitina este o substanta naturala, care contribuie la arderea si descompunerea grasimilor, impiedicand depunerea acestora in ficat. Se obtine din uleiurile vegetale si din substantele de origine animala. Lecitina are un aspect semilichid vascos, cu o culoare bruna si un miros caracteristic, insolubila in apa. Sursele de lecitina sunt galbenusul de ou si semintele de soia. Lecitina este intrebuinta ca emulsionant si stabilizator in creme, inghetata, margarina si produse de
Dusmanii sunt uneori colorati
Aditivii si colorantii din alimente, dar si cantitatile mari de zahar si de sare, trebuie sa fie o preocupare pentru orice mamica. Mai ales acum, cand tot mai multe studii stiintifice si farmaceutice incep sa faca legatura intre aditivi si hiperactivitate. Specialistii recomanda ca cei mici, daca au probleme cu hiperactivitatea, sa consume cat mai putine dulciuri si sucuri acidulate, cu coloranti. Guma de mestecat albastra, bomboanele galbene sau portocalii,
Semnificatia termenului ,,organic”
Putini termeni din farmacie si chimie nu strica nimanui. Ba chiar este recomandat sa le cunoastem. Atunci cand despre un aliment se afirma ca este organic, aceasta semnifica faptul ca alimentul respectiv indeplineste criteriile stabilite de ministerul agriculturii care includ: 1. Ingredientele sunt obtinute fara utilizarea ingrasamintelor si pesticidelor artificiale, si fara a utiliza ca ingrasamant substantele organice continute in apele menajere . 2. Pe solul utilizat pentru cultivarea alimentelor