Riboflavina este factorul termostabil din complexul B, ca si tiamina actioneaza in organism prin intermediul unor enzime regland metabolismul glucidic si protidic. Surse alimentare de vitamina B2. Cea mai bogata sursa este drojdia de bere, apoi diverse organe (ficat, rinichi), carne, peste, oua, derivatele de cereale, legumele si fructele. Deficientele in vitamina B2 se manifesta prin dermatita seboreica, scaderea rezistentei la infectii si intoxicatii, tulburari de vedere, hipervascularizatia corneei, dureri
vitameniele si mineralele
Vitamina D (calciferolul)
O alta vitamina liposolubila este vitamina D (antirahitica sau calciferolul), care exista sub mai multe forme. Provitaminele cele mai importante sunt ergosterolul (provenit din plante) si 7-dehidrocolesterolul (provenit din animale). Ergosterolul se trasforma prin fotoliza in vitamina D2 (ergocal-ciferolul), iar 7-dehidrocolesterolul in vitamina D3 (calciferol). Povitamina D naturala se gaseste in stratul superior al pielii, iar sub actiunea razelor ultraviolete este transformat in vitamina D activa, calciferol. Dupa o expunere
Glutenul
Glutenul reprezinta componenta proteica a anumitor tipuri de cereale, inclusiv grau, orz, ovaz si secara, si poate uneori declansa o reactie alergica la bebelusii susceptibili. Intoleranta la gluten poate debuta la orice varsta, insa de obicei apare in timpul primilor ani de viata. Ca si simptom care apare frecvent la copiii care au intoleranta la gluten, la scurt timp dupa ingestia unui aliment pe baza de gluten apar varsaturile.
Vitamina E
Vitamina E este larg raspandita atat in regnul animal, cat si in cel vegetal, din acest motiv nu s-a concretizat o anumita boala datorata aportului insuficient, acut, de vitamina E. In schimb se admite existenta unor hipovitaminoze in stari de malnutritie, inflamatii cronice, stari toxice. Vitamina E se prezinta sub forma a doua grupe: patru tocoferoli (denumiti de la alfa la delta) si patru toco-trienoli. Vitamina E naturala este a-tocoferolul.
Vitamina B1 (Tiamina)
Vitamina B1, este o vitamina hidrosolubila. Vitamina B1 are un rol important mai ales in metabolismul glucidic, aceasta este esentiala pentru producerea de energie, functionarea creierului si realizarea digestiei. Surse alimentare de vitamina B1 sunt cerealele, leguminoasele, fulgii de ovaz, fasole uscata, linte, drojdia de bere precum si in viscere (ficat, inima, rinichi), unde se depoziteaza alaturi de alte vitamine din complexul B. Practic nu se produce insuficienta in aceasta
Cat fier contine mancarea copilului tau?
Aportul de fier este o conditie importanta a alimentatiei de calitate pentru fiecare copil, mai ales daca acesta are varsta sub un an. Dar cum te asiguri ca ceea ce-i pui in farfurie este bun si din acest punct de vedere, al continutului de fier? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-ti hranesti copilul sanatos si sa-l tii departe de anemie. Surse de fier… – Laptele de mama nu
Vitamina K (fitochinona)
Aportul exogen de vitamina K nu este indispensabil la om deoarece sursa principala este constituita de sinteza microbiana intestinala. De fapt exista trei tipuri de vitamina K cu aceeasi structura si acelasi rol: 1.vitamina K1 se gaseste raspandita in natura: legume, spanac, salata, mazare cereale, oua, lapte, carne 2.vitamina K2 este sintetizata de bacteriile din intestin 3.vitamina K3 (menadiona) care este sintetica. Principalul rol al vitaminei K consta in stimularea
Totul despre vitamina A
Aproape cea mai folosita vitamina in cosmetica si ceruta mult in alimentatie. Probabil ai auzit cel putin un parinte spunand copilului, “Nu uita sa-ti iei vitaminele!” “Mananca salata – este plina de vitamine!” intrebarea este Ce sunt exact vitaminele? Vitaminele si mineralele sunt substante care se gasesc in produsele alimentare pe care le consumam. Corpul uman, are nevoie acuta de ele sa functioneze si sa se dezvolte corect. Cand vine