Aportul de fier este o conditie importanta a alimentatiei de calitate pentru fiecare copil, mai ales daca acesta are varsta sub un an.
Dar cum te asiguri ca ceea ce-i pui in farfurie este bun si din acest punct de vedere, al continutului de fier?
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-ti hranesti copilul sanatos si sa-l tii departe de anemie.
Surse de fier…
– Laptele de mama nu are foarte mult fier, dar acesta este usor de absorbit. Laptele de vaca are fier putin si slab absorbabil. De aceea, laptele formula, obtinut prin modificarea laptelui de vaca, este aproape intotdeauna suplimentat cu fier.
– Carnea rosie (vita, porc), oul – contin mult fier care se absoarbe usor. Legumele pot contine mult fier, insa aceasta se absoarbe putin – inca un motiv pentru care se contraindica regimul strict vegetarian copiilor.
– Legumele care au un continut mai ridicat de proteine (mazarea, fasolea) au si fier mai mult si mai usor de absorbit. Cele sarace in proteine (urzica, spanacul, stevia, loboda, laptuca broccoli,) contin fierul in cantitati suficiente, mai greu absorbit de mucoasa intestinala.
Secrete sa imbogatesti mancarea cu fier
Exista mici artificii care pot creste absorbtia fierului din mancare: proteinele si fierul din galbenusul de ou se absorb mai bine, daca acesta este frecat cu piureul de cartofi. Sau daca asociem carne la mancarurile preparate din vegetale sarace in proteine, vom creste cantitatea de fier asimilat. Vitamina C ajuta si ea absorbtia fierului, de aceea, alaturi de uleiul din salata, sucul de lamaie, ca si borsul ori sucul de portocale, sunt surse importante. Altfel, fierul din legume risca sa fie absorbit in cantitate foarte mica.