Vitamina E este larg raspandita atat in regnul animal, cat si in cel vegetal, din acest motiv nu s-a concretizat o anumita boala datorata aportului insuficient, acut, de vitamina E. In schimb se admite existenta unor hipovitaminoze in stari de malnutritie, inflamatii cronice, stari toxice.
Vitamina E se prezinta sub forma a doua grupe: patru tocoferoli (denumiti de la alfa la delta) si patru toco-trienoli. Vitamina E naturala este a-tocoferolul.
Principalul rol al vitaminei E este cel antioxidant fixand radicalii liberi de oxigen, contribuie la pastrarea integritatii celulare si la buna functionare a metabolismului. Aportul suplimentar de vitamina E accelereaza cicatrizarea ranilor si a arsurilor, protejeaza organismul impotriva agentilor toxici.
Surse alimentare de vitamina E: lipidele din embrionii semintelor, legumele, viscerele, fasole si mazare verde, varza, spanac, sfecla rosie.
Deficitul de vitamina E duce la anemie, tulburari ale sistemului nervos central, probleme oftalmologice, precum deteriorarea retinei si, dupa unii specialisti, sterilitate.
Excesul in vitamina E nu are efecte toxice.
Informatiile editate au caracter general si neexhaustiv de ordin medical, nefiind de natura sa inlocuiasca sub nicio forma asistenta/consultanta medicala de specialitate.