O alta vitamina liposolubila este vitamina D (antirahitica sau calciferolul), care exista sub mai multe forme.
Provitaminele cele mai importante sunt ergosterolul (provenit din plante) si 7-dehidrocolesterolul (provenit din animale).
Ergosterolul se trasforma prin fotoliza in vitamina D2 (ergocal-ciferolul), iar 7-dehidrocolesterolul in vitamina D3 (calciferol). Povitamina D naturala se gaseste in stratul superior al pielii, iar sub actiunea razelor ultraviolete este transformat in vitamina D activa, calciferol. Dupa o expunere a fetei si a mainilor la soare timp de 15 minute se sintetizeaza 10 micrograme de vitamina D, care asigura necesarul pe o zi.
Principalul rol al vitaminei D consta in reglarea absorbtiei si metabolismul calciului.
Surse alimentare de vitamina D: untura de peste unde se afla impreuna cu vitamina A, ficatul de peste, galbenus de ou, unt, smantana, branzeturi, ciuperci, cacao. Un aport se asigura si prin margarinele vitaminizate.
Deficitul de vitamina D duce la modificari ale absorbtiei calciului si fosforului si ale formarii oaselor (rahitism, osteomalacie) cu toate consecintele acestora.
Excesul in vitamina D dintre semnele clinice se remarca: cefalee (durere de cap), ameteli, greata si voma, constipatie, poliurie (eliminare de urina in cantitate mai mare decat cea normala), polidipsie (sete foarte mare).
Copii cu exces de vitamina D au probleme gastrointestinale (constipatie, greata, varsaturi, anorexie), prezinta intarziere in dezvoltarea staturo-ponderala.
Informatiile editate au caracter general si neexhaustiv de ordin medical, nefiind de natura sa inlocuiasca sub nicio forma asistenta/consultanta medicala de specialitate.