Statistici comparative privind ritmurile actuale de crestere a copiilor si respectiv a adolescentilor
Statisticile arata ca adolescentii de azi au talia mai mare cu 10 cm decit cei din secolul trecut, crestere ce se datoreaza conditiilor de viata si utilizarii unor factori de stimulare a dezvoltarii fizice (aer, apa, soare, sport, vitamine etc.).
In ceea ce-i priveste pe copii: spre deosebire de perioadele precedente, dupa varsta de 10—12 ani, in cresterea si dezvoltarea copilului se produc modificari mari, astfel: dupa o crestere uniform ascendenta intre 6 si 10—11 ani, la baieti urmeaza o crestere accelerata in inaltime, in timp ce dezvoltarea in greutate inregistreaza un ritm mai lent, tendinta ce se mentine pina in jurul virstei de 20 de ani; la fete, in schimb, in perioada pubertatii, se produce o ar- monizare a inaltimii cu conformatia corpului.
— Oamenii de stiinta au constatat ca anumite functii organice au devenit periodice, repetindu-se la intervale regulate de timp, cu o precizie foarte mare.
Astfel, cresterea parului prezinta variatii ritmice diferite de la un sezon la altul.
In ianuarie, parul creste cu 0,305 mm/zi; in iulie, cu 0,533 mm/zi; in august, cu 0,538 mm/zi, in septembrie, cu 0,545 mm/zi; in decembrie cu 0,575 mm/zi.
— Tricofetia sc poate lua de pe blana clinilor si pisicilor infestate. Boala se manifesta la copil prin caderea parului. Pentru sanatatea copiilor, sa-i invatam sa-si spele bine miinilc dupa ce s-au jucat cu clinele sau cu pisica ori au pus mina pe obiectele cu care acestia s-au jucat.
Caderea parului poate fi oprita folosind zeama cruda de urzici. Pentru obtinerea ei se strivesc urzicile intr-un mojar, masa obtinuta se stoarce printi-un tifon. Dupa spalarea parului se freaca pielea capului cu aceasta zeama,
Pentru a nu ajunge la surmenaj specialistii recomanda:
- evitarea muncii fizice sau intelectuale in asalt,
- efectuarea unor exercitii fizice de inviorare in pauzele de productie,
- utilizarea rationala prin odihna activa a orelor dupa programul de lucru,
- minivacantele de lasfirsitul saptaminii folosite judicios,
- concediile anuale de odihna in localitati balneo-climaterice cu care ocazie sa fie efectuate si tratamente pentru diverse afectiuni cronice.
- Tratamentul medical va fi prescris de medic, in functie de imprejurarile care au provocat afectiunea si de forma sub care se manifesta.
Proportiile corpului, dupa unele indicatii ale esteticienilor
- Trunchiul sa reprezinte ca inaltime de 5 ori inaltimea capului, acesta din urma masurindu-se din crestet pana in virful barbiei.
- Șoldurile. Circumferinta lor poate depasi cu 2—3 cm cea a bustului.
- Spatele sa fie egal in latime cu de 3 ori latimea fruntii (de la o timpla la alta).
- Talia sa fie mai putin cu 20 — 25 cm decit circumferinta soldurilor.
- Glezna, mai mica in circumferinta dccit pumnul inchis
- Firea omului ar putea fi cunoscuta dupa dinti?
Dupa parerea unora:
- — dintii albi si frumosi indica o fire mindra, dornica de ascensiune;
- — dintii scurti si usor indoiti — fire nehotarita, vesela, glumeata;
- — dintii neregulati — vointa puternica si pricepere;
- — dintii din fata mai lungi — fire aplicata spre dominare, spre duritate, •dar infrinta pina la urma de „bunatatea inimii”;
- — dintii prea indepartati — incapatinare, gelozie si ura, dar si destula tarie pentru o cauza dreapta;
- — dintii lati si rotunzi — om prefacut, dar cu o mare stapinire si vointa.