Poate fi numita si ,,alimentul minune’’ deoarece este indicata in tratarea multor afectiuni, cum ar fi: bronsita, gripa, laringita, astm bronsic, tuse rebela, furunculoze (mici abcese pe pile), panaritiu (infectie acuta a unui deget de la mana sau picior), helmintiaze (viermi paraziti).
De asemenea, conţine prostaglandina A (substanta ce deriva din acizii grasi), folositoare la scaderea tensiunii, antiastmatic, dreneaza rinichii.
Ceapa poate fi folosita ca un bun remediu in cazul persoanelor care au probleme de memorie. Astfel consumand constant ceapa se poat simti revigorarea memoriei.
Se foloseste atat in stare naturala, cat si sub forma de ceai, sirop, extract in vin, macerat in ulei.
O ceapa potrivita poate avea 21 calorii si 0 grasimi.
Constituenti principali:
- compusi sulfurati
- protide;
- lipide;
- saruri minerale : K, Na, Ca, P, Fe, Co, Cu, Mn, Zn;
- vitamine: A, B1, B2, C, E, PP;
- enzime.
Indicatii terapeutice:
- actiune antimicrobiana;
- expectoranta (eliminarea prin tuse a secretiilor bronsice);
- diuretica (elimina acidul uric, ureea si clorurile);
- scade glicemia;
- fibrinolitica: compusii sulfurati sunt inhibatori ai ciclooxigenazei si lipooxigenazei;
- antioxidanta;
- scade cantitatea de colesterol „rau”;
- compusii sulfurati pot preveni astmul si bolile alergice;
- elimina viermii intestinali.
Informatiile editate au caracter general si neexhaustiv de ordin medical, nefiind de natura sa inlocuiasca sub nicio forma asistenta/consultanta medicala de specialitate.