Putini termeni din farmacie si chimie nu strica nimanui. Ba chiar este recomandat sa le cunoastem.
Atunci cand despre un aliment se afirma ca este organic, aceasta semnifica faptul ca alimentul respectiv indeplineste criteriile stabilite de ministerul agriculturii care includ:
1. Ingredientele sunt obtinute fara utilizarea ingrasamintelor si pesticidelor artificiale, si fara a utiliza ca ingrasamant substantele organice continute in apele menajere .
2. Pe solul utilizat pentru cultivarea alimentelor organice nu s-au mai utilizat pesticide sintetice timp de cel putin trei ani. Produsele de origine animala, de exemplu carnea de vita, de porc sau de pasare, precum si laptele, provin de la animale care sunt hranite numai cu cereale organice si carora nu li s-au administrat niciodata antibiotice sau hormoni de crestere.
Conform celor de mai sus alimentele organice nu sunt produse prin inginerie genetica, nu contin ingrediente obtinute astfel si nu au fost iradiate (o metoda utilizata pentru a face alimentele mai sigure). Este simplu sa determinati daca laptele, carnea sau alte produse de origine animala sunt organice, deoarece acestea nu contin decat un singur ingredient. Situatia este ceva mai complicata in cazul alimentelor procesate. Asa ca atentie la etichete.
Daca pe etichete gasiti scris termenul…. semnificatia este….
1.Termenul „100% organic” semnificatia este ca produsul trebuie sa contina in proportie de 100% ingrediente organice.
2.Termenul “organic” semnificatia este ca produsul trebuie sa contina cel putin 95% ingrediente organice iar restul de 5% pesticide sau chimicale
3.Termenul “fabricat din ingrediente organice” semnificatia este ca produsul trebuie sa contina cel putin 70% ingrediente organice restul pesticide si chimicale.