conţinutul paginii

Mierea

 Miere de albineEste un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului sau manei de catre albine si depozitat in celulele fagurilor pentru a constitui hrana populatiei din stup.

Obtinerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent si din trecut. Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita in special de preoti in cadrul diverselor ritualuri.

Exista suficiente marturii ca in civilizatiile antice mierea era folosita, printre altele, la prepararea unei bauturi alcoolice la care se adauga polen si levuri din faguri, insa, cele mai vechi documente referitoare la miere sunt doua fragmente scrise in limba sumeriana.

De la egipteni au ramas marturii privind modul de recoltare si folosire a mierii. Babilonenii si diferitele civilizatii stravechi din India si China, utilizau mierea atat ca medicament cat si la ritualuri si ceremonii. in Vechiul Testament gasim scris “miere” de peste 60 ori.

In Grecia antica s-a scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratamentul plagilor. Dioscoride, autorul unei carti in cinci volume, „De Materia Medica”, trata plagile fistulizate folosind mierea in aplicatii locale. Pliniu indica mierea in asociere cu untura de peste la tratarea ranilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boala. Folosirea mierii in alimentatie (ca hrana, bautura, conservant), in medicina, in ritualurile religioase a fost in continua crestere pana la descoperirea zaharului din trestie si sfecla. In anul 1871 a fost descoperita invertaza, (o enzima care grabeste conversia zaharului in glucoza si fructoza. (sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Miere)

Mierea este o importanta sursa de vitamine si minerale insa este indicat sa nu se consume de catre copii pana la varsta de 2 ani. De ce?

Deoarece florile de unde albinele extrag polenul contin spori botulinici, acesti spori produc urata boala Botulism. Deoarece mierea se consuma in stare naturala, nu este in nici un fel procesata este recomandat ca in cazul copiilor de pana in 2 ani sa nu se ofere spre consum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *