conţinutul paginii

Otita

Otita apare mai ales la copii deoarece trompa lui Eustachio nu este complet maturizat si deci secretiile naturale formate nu sunt eliminate in totalitate. In momentul in care apare o problema la trompa lui Eustachio exista riscul acumularii de lichid in spatele timpanului. De aceea bacteriile existente in caile nazale se multiplica usor in acest lichid provocand infectia. Otita apare adesea, dupa un guturai cand nasucul copilului se infunda si formeaza un mediu de dezvoltare a bacteriilor care migreaza usor.

Debutul otitei este durerea de ureche apoi apare febra. Dar pot exista si cazuri particulare in care durerea nu apare deloc, copilul are doar febra si este irascibil, iar si mai rar poate sa nu aiba nici un fel de simptom in ciuda infectiei.

Otita poate fi diagnosticata prin examinarea urechii de catre mefdicul ORL-ist. Complicatiile grave sunt rare dar totusi exista. Otita medie poate duce la infectia invelisului creierului (meningita), la infectia oaselor care inconjoara urechea sau la contaminarea bacteriana a sangelui. Datorita riscului de aparitie a acestor complicatii, administrarea antibioticelor pe cale orala este pe deplin justificata.

Dupa efectuarea antibiogramei, se incepe un tratament cu antibiotice. Antibioticele sunt de obicei prescrise pe o perioada de trei, cinci sau sapte zile, in functie de tipul acestora si de bacteria care a generat infectia.

Tratamentul trebuie urmat dupa sfatul medicului chiar daca simptomele se amelioreaza sau dispar inainte de a-l termina. De cele mai multe ori , se simte o atenuare a simptomelor in primele 48 de ore de la inceperea administrarii antibioticelor. In timpul acestor prime 48 de ore simptomele probabil vor persista dar acest lucru nu inseamna ca antibioticele nu actioneaza. Pentru calmarea durerilor sau scaderea febrei se poate administra paracetamol (doar la recomandarea medicului) in functie de greutatea sau varsta copilului.

Dupa ce vine rezultatul antibiogramei, copilul trebuie sa fie din nou examinat pentru a vedea daca trebuie schimbat antibioticul. La terminarea tratamentului cu antibiotice, copilul trebuie tinut sub observatie pentru a ne asigura ca infectia a fost eliminata complet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *