conţinutul paginii

Anemia, o problema care poate fi prevenita

Anemia este o boala foarte raspandita printre copiii romani, carenta de fier fiind cea mai frecventa cauza. Daca stii cum sa alcatuiesti meniul zilnic din alimentatia copilului tau, poti preveni aceasta boala!

Ce este anemia?

Anemia apare atunci cand numarul celulelor rosii scade. Celulele rosii, denumite si eritrocite sau hematii, sunt responsabile de transportul prin sange al oxigenului si dioxidului de carbon in organism si au o durata medie de viata de aproximativ 120 de zile. Fie din cauza diminuarii productiei, fie printr-o distrugere precoce a celulelor (nu mai mor “de batranete” la 120 de zile, ci mult mai tinere), fie prin pierderi de sange se poate ajunge la anemie.
Daca micutul este mai palid si mai obosit, o analiza specifica – hemograma – poate spune daca este anemic sau nu.

Anemia feripriva
Anemia feripriva este un tip de anemie in care celulele rosii sunt produse intr-un numar mai mic si de o calitate mai slaba, tocmai pentru ca organismul nu are fier suficient pentru a-l transforma in hemoglobina. In Romania, anemia feripriva este mult mai frecventa decat te-ai fi asteptat: statisticile arata ca jumatate din sugari si un sfert din copiii intre 2 si 5 ani au anemie. De aceea, asigurarea unui supliment de fier trebuie sa fie o grija permanenta a mamelor cu copii pana la 5 ani.

Cat fier „mostenim”?

Daca viitoarea mamica a avut o alimentatie sanatoasa si echilibrata pe parcursul sarcinii, copilul va mosteni suficient fier pentru primele sase luni de viata. Depozitele de fier se formeaza in ultimele doua luni de sarcina. In cazul copilului prematur, rezervele lui de fier sunt mai mici, asa ca are nevoie de un aport de fier din dieta.

Cum previi anemia feripriva?
La sugar, pana la 5-6 luni, alaptarea la san nu trebuie intrerupta. Chiar daca laptele de mama are mai putin fier, el se absoarbe mult mai bine. Daca totusi se detecteaza o anemie feripriva, suplimentele de fier pot fi date la recomandarea medicului.
Daca micutul este alimentat artificial, asigura-te ca formula pe care i-o dai este imbogatita cu fier.
Dupa 5-6 luni, se introduce treptat in alimentatia bebelusului carnea si oul, care-i vor aduce fier si proteine de calitate. Cerealele bogate in fier si alte vitamine si minerale sunt si ele o solutie.
Atentie la cantitatile de alimente pe care le primeste copilul: pentru prevenirea anemiei, trebuie evitata alimentatia excesiva cu fainoase, cantitati mari de lapte sau lactate (daca a trecut de 6-7 luni, bebelusul are nevoie de minimum 500 ml de lapte pe zi, dar nu mai mult de 600-700 ml de lapte sau derivate de lapte: iaurt, branza, sana etc.). Obiceiul de a-i da cantitati mari de lapte, sau de derivate ale acestuia, este tot atat de daunator ca si cantitatea insuficienta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *