conţinutul paginii

Cât e iodul de important în sarcină

Deficitul de iod din organism în timpul sarcinii poate provoca apariţia retardului mintal în cazul bebeluşilor, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie.

Chiar şi un deficit de iod minor în organism poate afecta fătul, spun autorii studiului. Experţii din Marea Britanie fac un apel la autorităţile din domeniul sănătăţii publice de a adăuga iod în sare – aşa cum se întâmplă deja în mai multe ţări, inclusiv în România – sau de a recomanda suplimente alimentare cu acid folic încă din prima etapă a sarcinii. Studiul este cel mai recent în seria celor care avertizează că există un număr mare de femei tinere şi însărcinate care pun în pericol sănătatea viitorilor lor copii pentru că nu au o dietă alimentară echilibrată şi nu iau, la nevoie, suplimente cu vitamine şi minerale.

La studiu au participat peste 700 de adolescente de 14 – 15 ani din nouă şcoli din Marea Britanie, cărora li s-au luat probe de urină. În urma analizelor medicale s-a stabilit că două treimi dintre voluntare aveau un deficit de iod.

Deficitul de iod apare, printre altele, din cauza scăderii consumului de lapte, înregistrată în ultimii ani. Potrivit coordonatorului studiului, deficitul de iod în timpul sarcinii afectează funcţiile cognitive al copilului, iar un deficit de iod moderat spre sever la nivelul întregii populaţii reduce coeficientul de inteligenţă cu 10 – 15 puncte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *