conţinutul paginii

Cum tratezi diareea bebelusului?

Diareea este una dintre cele mai frecvente boli ale copiilor, cu cauza infectioasa sau alimentara.
Apare mai ales vara, dar asta nu inseamna ca nu da de furca micutilor in orice anotimp. Iata ce ar trebui sa stim despre aceasta afectiune.

Ce este diareea?
Diaree acuta se manifesta prin pierderea de lichide in scaun si poate provoca deshidratare severa care este o cauza frecventa de deces infantil la nivel mondial. Potrivit datelor UNICEF, diareea  ucide aproximativ 1,5 milioane de copii sub varsta de 5 ani, in fiecare an.
Cele mai grave tipuri de diaree care impun supraveghere medicala de urgenta sunt: diareea la sugari, diareea moderata sau severa, la copiii mici, diareea asociata cu sangerare.
Formele care trebuie sa ingrijoreze pe orice mama sunt cele care continua mai mult de doua zile, sau cele care sunt asociate cu dureri abdominale, febra, pierdere in greutate etc. Daca boala apare cand copilul se afla cu familia in vacanta, masurile de tratament trebuie instituite imediat pentru ca poate fi rezultatul unei infectii exotice. La fel se procedeaza si daca boala provine din colectivitate (scola, gradinita).

Cum tratezi diareea?
In primul rind bebelusul trebuie sa primeasca mese in cantitati mici, atunci cand are diaree. Acestea ii vor permite sistemului digestiv sa poata prelucra laptele. Intestinele sugarului sunt inca imature si ii va lua un pic de timp pentru vindecare. Nu iti face griji, daca este nevoie de 3 – 4 zile pentru ca scaunele copilului tau sa revina la normal, vindecare necesita timp. Daca insa bebelusul are si alte simtome (febra, frisoane) mergi de urgenta la medicul pediatru.

Alimentatia de tranzitie
Dupa dieree, copilul mic are nevoie de o alimentatie de tranzitie catre cea normala. In prezent, pediatrii recomanda sa incepi cu orez, banane, paine prajita, suc de mere.
Alimente care alcatuiesc dieta aceasta ajuta intestinul sa revina la normal. Ele pot fi urmate de paste, cartofi albi, iaurt, suc de morcov.

Alimente interzise in diaree
Evita orice produsele alimentare pentru atenuarea constipatie, fructele crude, toate produsele lactate (iaurtul este o exceptie, datorita bacteriilor sale. Intreaba insa pediatrul daca este cazul sa-i dai copilului iaurt). In plus, copilul nu are voie fructe cum sunt piersicile, perele si prunele şi alimentele bogate in fibra.

 

Informatiile editate au caracter general si neexhaustiv de ordin medical, nefiind de natura sa inlocuiasca sub nicio forma asistenta/consultanta medicala de specialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *