conţinutul paginii

Ce este si cum previi anorexia nervoasa

Anorexia nervoasa, este o forma de auto-innfometare, este o tulburare de alimentatie caracterizate prin greutate corporala mica (mai putin de 85% din greutate normale pentru inaltime şi varsta persoanei), o imagine deformata asupra organism si o frica intensa de a lua greutate. Anorexia nervoasa este uneori mentionata ca anorexie.
Cauza anorexiei nervose nu este cunoscuta. Anorexia incepe de obicei de la o dieta nevinovat, dar treptat progreseaza la extreme pana la pierderea in greutate nesanatoasa. Atitudinile sociale fata de aspectul corpului, influentele familie, genetica, factorii neurochimici sunt considerate posibile cauza ale anorexiei. Adolescentii care dezvolta anorexia este mai probabil sa provina din familii cu o istorie in probleme de greutate, boli fizice, precum si probleme de sanatate mentala, cum ar fi depresia sau abuzul de substante.

Simptomele de anorexiei

De multe ori adolescentii cu tulburari de acest gen provin din familii mult prea rigide, prea-critice si foarte protective. Adolescentii pot fi, dependenti, imaturi in dezvoltarea lor emotionala, susceptibili si de aceea se izoleaza de ceilalti. Problemele de sanatate mintala ca anxietatea, tulburarile obsesiv-compulsive sau tulburarile afective sunt frecvent intalnite la adolescentii cu anorexie.
Aparitia anorexiei nervosa a crescut in ultimii 20 de ani. Debutul anorexiei apare de obicei in timpul adolescentei sau la maturitate.
Se estimeaza ca 0,48% dintre tinerii intre 15-19 ani au anorexie nervosa. Anorexici nu mananca suficient pentru a-si mentine trupurile in mod corespunzator, ei pierd in greutate, astfel incat devina slabi si nesanatosi din cauza unor diete sarace in nutrienti. De obicei acestia, “simt grasimile” pe trupul lor, chiar şi atunci cand au pierdut in greutate.
Anorexia nervoasa este periculoasa si poate fi fatala. Diagnosticul precoce si tratamentul sunt importante.
Exista doua subgrupe de comportament anorexic:
1. Tipul restrictionar – limiteaza grav aportul de alimente, in special glucidele si lipidele alimentare.
2. Cei care scot ceea ce mananca numit si bulimie – mananca normal si apoi isi induc varsaturi si/sau folosesc in mod abuziv cantitati mari de laxative sau alte medicamente.

Simptomele de anorexiei…
Cele mai comune simptome ale anorexiei sunt (atentie insa fiecare copil poate avea semne diferit)

* Greutatea scazuta a corpului (mai putin de 85% din greutatea normala pentru inaltime si varsta lui)
* Teama intensa de a creste in greutate
* Vedere distorsionata vis-a-vis de greutatea lui corporala, sau de formele lui (se vede pe sine ca fiind prea gras, chiar şi atunci cand este subponderal) si repulsia fata de sine. Refuza sa se mentina la greutate corporala normala varstei.
* La fete, lipsa a trei cicluri menstruale consecutive, fara o alta cauza
* Activitatea fizica excesiva
* Neaga sentimentul de foame
* Preocuparea excesiva vis-a-vis de preparare produselor alimentare
* Comportamente bizare la masa

Mai jos sunt enumerate, cele mai comune simptome fizice asociate cu anorexia:
* Piele uscata
* Deshidratare
* Dureri abdominale
* Constipatie
* Letargie
* Oboseala
* Intoleranta la temperaturi scazute (hipotermie)
* Sleire
* Dezvoltarea de lanugo (par fin, organism cu puf)
* Ingalbenirea pielii

Cum prevenii anorexia nervosa

Parinti, profesori, antrenori, instructori sau pot fi in masura sa identifice un copil sau adolescent cu anorexie. Tratamentul precoce poate preveni problemele pe viitor. O examinare fizica generala cum ar fi evaluarea tensiunii arteriale, pulsul, temperatura, greutate si inaltime, pielea si modificarile parului, evaluarea functiei cardiace, pot duce la prevenirea anorexiei.
Consulta medicul pediatru pentru mai multe informatii. Un tratament specific pentru anorexia nervosa va fi stabilit de catre medicul pediatru pe baza:
* Varstei copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical
* Gradul de simptome ale copilului
* Toleranta copilului la diferite medicamente, proceduri sau terapii
* Opinia ta
Anorexia este, de obicei trata intr-o combinatie de terapii, terapie individuala, terapie de familie, de reabilitare nutritionala şi modificare de comportament. Tratamentul trebuie sa fie intotdeauna bazat pe o evaluare completa a adolescentului şi al familie. Parintii joaca un rol vital de sustinere, in orice proces de tratament.
Complicatii medicale care pot rezulta din anorexie:
* Cardiovasculare (inima), aritmii, bradicardie sau hipotensiune arteriala
* Hematologice (sange) – anemie, leucopenie, apare la 50% dintre pacientii anorexici.
* Gastro-intestinale (stomac si intestine)
* Renale (rinichi) – deshidratarea, poliurie
* Endocrine (hormoni) – amenoree (atunci cand o perioada menstruala este omisa pentru trei sau mai multe luni consecutive fara alte cauze). Niveluri reduse de hormoni de crestere.
* Scheletice (oase) – Persoanele cu anorexie prezinta un risc marit de fracturi osoase (oase rupte).

Prevenirea anorexia nervosa:
Masurile preventive pentru a reduce incidenta anorexiei la adolescenti nu sunt cunoscute in acest moment. Cu toate acestea, depistarea precoce poate reduce severitatea simptomelor si dezvoltarea normala a copilului. Incurajarea obiceiurile alimentare sanatoase si atitudinea realista fata de greutate copilului si regimul alimentar poate fide un real ajutor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *